keskiviikko 9. elokuuta 2017

Enemmän ja laadukkaammin?

Digikehitys – tuo aikamme rautatie – on omiaan nostattamaan aina uusia näkökulmia toiminnan kehittämiseen. Tämän aiheen tiimoilta on nyt myös helppoa ansioitua ns. kriittisenä ajattelijana. Kritiikkinä näkee usein esitettävän, että digitaalisuus vie tarpeen käyttää aivojamme. Puhelinnumeroita ja muita vastaavia asioita ei tarvitse enää muistaa eikä asioita ymmärtää, koska kone kertoo kyllä oikean vastauksen. Vai olisiko asia kuitenkin toisin? Kenties jopa ihan päinvastoin – jospa digitaalisuus nimenomaan haastaa meitä käyttämään aivojamme entistä enemmän?

Sen lisäksi, että digitaalisuus mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman tekemisen sekä asioiden tekemisen itsepalveluna, päähyödyt lienevät 1) enemmän samassa ajassa ja 2) laadukkaammin. Näistä tuo ensimmäinen on se loogisempi ja luonnollisempi, eli säästetään aikaa. Mitä sitten tällä säästyneellä ajalla voidaan tehdä - siis muutakin kuin tehdä vieläkin enemmän ja lisää? Itseäni kiinnostaa ajatus lisääntyvästä laadukkaammasta tekemisestä. Tämä on ehkä toistaiseksi jäänyt vielä tuon ”enemmän” tekemisen varjoon. Laadukkaampi tekeminen vaatii myös laadukkaampaa ajattelua, sillä kaikki tekomme ovat ensin ajattelua.


Ajattelun kehittämisestä puhutaan vielä toistaiseksi yllättävän vähän. Ehkäpä lähiaikoina tämä(kin) trendi tulee vahvistumaan.

Alkavaa syyskautta odotellen,
Marko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti