maanantai 15. helmikuuta 2016

Uusien (digitaalisten) palvelujen kehittämisestä

Tervehdys digiplokin satapäiselle lukijakunnalle! Ihan alkuun voisi todeta, että muutaman vuoden kuluttua ei enää tarvi korostaa palvelujen olevan digitaalisia. Sama ilmiö kävi tv:n kanssa. Aiemmin puhuttiin digi-televisiosta, nyt se on pelkkä televisio. Tämä onkin hyvä johdanto ajattelumalliin, mikä mielestäni on oleellinen uusia (digitaalisia) palveluja kehittäessä. Oleellista ei ole niinkään digiosaaminen vaan asiakaslähtöinen ajattelutapa. En ole lainkaan huolissani siitä, etteikö mitä villeimmille uusille ideoille löytyisi osaavia toteuttajia.

Pääsin mukaan SAMK:n digitaalisten palvelujen kehittämisryhmään, odotan innolla ryhmässä käytäviä keskusteluja ja ideointia. Olen yleisesti ottaen kehittämistyössä käyttänyt kahden kysymyksen taktiikkaa selvittääkseni itselleni kohteen merkityksen:
1. Onko asia tärkeä?
2. Voimmeko toimia paremmin (kuin nykyään)?

Digitaalisten palvelujen kehittämisen osalta molempiin voi vastata isolla k-kirjaimella.

Olen ollut yritysten teknologiakehittämistyössä mukana vuodesta 2002. Alusta asti on ollut selvää, että kehittäminen ei saa lähteä ”teknologia edellä”. Sen sijaan operatiivinen ja erityisesti strateginen taso ovat kehittämisen mielekkäät kulmakivet. Pitää olla ajatus siitä, mikä (muutos) on tarkoitus saada tapahtumaan ja rohkeutta lähteä kokeilemaan (joskus hieman outojakin) asioita.

Ammattikorkeakoulut ovat kisassa keskenään. Rahoitusmallin kriteerit ovat laittaneet kisaajat juoksemaan yhä kovempaa. Malli on tuonut toimeksiantajan näkökulmasta paljon lisää tehoa AMK:eista. Onkin aiheellista kysyä, voisimmeko sen lisäksi, että juoksemme yhä kovempaa, juosta eri tavalla kuin muut? Analoginen juoksu on lineaarista, digitaalinen ei. Digitaalinen aikakausi on vasta alkamassa, tulevaisuuden parhaat käytännöt ovat vielä keksimättä.

Haastan molemmat tänne asti jaksaneet lukijat ideoimaan millainen on tulevaisuuden digitaalinen SAMK. Kommentoi alle tai lähetä minulle sähköpostia.

Digi-digi – tulee hiki, sanoopi Marko Mikkola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti