tiistai 8. maaliskuuta 2016

Vaikeaa ja vaikeaa

Moni pitää digitalisaatiota vaikeana asiana, osa ei noteeraa koko asiaa ja osalle se on "piece of cake". Miten on sinun kohdallasi?

Katselin viime syksynä sivusta, kun 13-vuotias tyttäreni teki läksyjään Skypen yli ja työt ilmeisesti talletettiin Google Driveen myöhempää käyttöä varten tunnilla. Tuo episodi herätti minut ajattelemaan, että näillä diginatiiveille digitalisaatio on vähän hassu termi? Ai mikä digitalisaatio? Siinä ei kauaa nokka tuhise, kun diginatiivi lataa tarvitsemansa appsit, luo tilit ja aloittaa käytön - viikon päästä jo ehkä eri sovelluksilla, riippuen käyttökokemuksesta ja varmaan päivän fiiliksestä. 

Mitä jos linjaisimme yllättäin suuressa yrityksessä, että huomisesta alkaen kaikki palaveeraavat Skypellä ja tiedostot talletaan Google Driveen. Siitähän nousisi kauhea haloo ja kaiken maailman neuvottelut pärähtäisivät käyntiin. Tarvittaisiin projekteja, koulutusbudjetti, coachausta, sparrausta jne. Monessa kohtaa me vanhemman sukupolven edustajat voisimme ottaa mallia tuosta nuorille niin itsestään selvästä kokeilukulttuurista - johan sitä hallitusohjelmassakin mainostetaan.

Olin tänään Helsingissä (taas) digikoulutuksessa. Sielläkin keskusteltiin välillä siitä, onko digitalisaatio vaikeaa vai ei. Ainakin oheista kuvaa katsoessa voisi ajatella, että huh huh - ei oo mun juttu :-)

Digitalisaatio-logiikat: Vesa Ilmarinen, Katalyst.

Toisaalta moni totesi, että ei kiinnitä asiaan erityistä huomiota, koska se mistä siinä on kyse on luontaista, arkipäiväistä toimintaa ko henkilölle. Näin sen itsekin näen.

Varsin mielenkiintoinen näkökulma tuli, kun päivän kouluttaja Vesa Ilmarinen korosti ei-teknologisen näkökulman merkitystä. Digitalisaatiossa menestyvät organisaatiot uudistavat strategiaansa, toimintamallejaan ja kulttuuriaan. Juuri näin! Kyllä ne härpäkkeet ja appsit löytyy, kun tiedetään mitä halutaan.

Toinenkin iso asia jäi mieleen nakuttamaan. Big data, datalouhinta, asiakastiedon hallinta tai miksi tätä nyt halutaankin kutsua. Meilläkin on SAMKissa tosi paljon dataa ja informaatiota; sitä kertyy jatkuvasti kaikista prosesseistamme. Miten tämä data pitäisi ottaa haltuun toimintamme kehittämisessä digitaalisessa maailmassa - ja vielä niin, että se toisi viivan alle hyvää?

Digiterveisin,

jari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti